Arbetsgivaravgiften

Tre tidigare chefsekonomerna i olika näringslivsorganisationer, Jan Herin, Ulf Jakobsson och Anders Rydeman, skriver i en rapport för tankesmedjan Den nya välfärden att man bör sänka arbetsgivaravgiften från 32 till 16 %. Därmed skulle man kunna behålla den del av avgiften som är förmånsgrundande och knuten till bl.a. framtida pensioner. Detta förslag skulle enligt ekonomerna, som studerat den senaste forskningen, ge ca 150 000 nya jobb - och samtidigt skulle många svartjobb bli vita. Lägre lönekostnader gör det lättare för företag att anställa och tillsammans med lägre ersättningsnivåer i socialförsäkringen kommer detta leda till både ökat utbud och ökad efterfrågan på arbetskraft.
"Det uppstår ett glapp som motsvarar 20 miljarder kronor för de offentliga finanserna, innan alla de nya jobben hunnit komma fram. Om det bedöms som besvärligt, kan man gå fram stegvis med sänkningen av arbetsgivaravgifterna", säger Ulf Jakobsson.
Pengar kommer dock in till statskassan på andra vägar. Om lönerna skulle stiga mer än beräknat så blir det genom ökade belopp från inkomstskatten - och om företagen i stället höjer sina vinstmarginaler, så får de lägga ut mer i bolagsskatt.
I den här undersökningen har de tre ekonomerna ändå inte räknat in den svarta sektorn, men med lägre arbetsgivaravgifter är det rimligt att anta att fler skulle betala betala skatt. De har heller inte tagit hänsyn till soloföretagarna, vars situation skulle förbättras och därmed skulle troligen fler starta eget.

(s)pero

Idag avslöjade P1-programet Kaliber att SAP drar in miljoner på ett lotteri från företaget Spero, som partiet äger till 50 % och därmed får hälften av lotteriets överskott. Problemet är att Spero marknadsförs som ett "folklotteri" och det är lätt att tro att överskottet går till välgörande ändamål, men det kan man väl knappast kalla SAP och SSU?
Sossarnas partikassör Tommy Ohlström försvarar sig med frasen "Vi vill lägga ner en hel del krut på att marknadsföra begreppet Spero, därför att om vi lyckas kanske det idag är socialdemokraterna, SSU, IOGT-NTO. Imorgon hoppas vi att det kan vara många fler".
Aha, det är därför de döljer partiets vinstintressen i Spero! Idag går pengarna till sossarna, men i framtiden kanske, förhoppningsvis, det går till välgörenhet...
Samtidigt drar (s) in miljoner varje år på avgifter som byggföretag betalar till facket byggnads, myndigheter - vars chefer tillsatts av Partiet - deltar i propaganda ("opinionsbildning") för staten (LO/SAP) och dess monopolistiska politik, föreningar som sponsrar Partiet får gräddfiler rakt in i maktens centrum osv. Listan kan göras lång på den korrupta maktpolitik som förs av Det Stora Folkrörelsepartiet.

Bensinpriset

Enligt motormännen kommer bensinpriset slå nya rekord och passera 13 spänn till sommaren. Att priset kommer sjunka nämnvärt i framtiden är ganska uteslutet, eftersom oljan inte lär bli billigare.
Bensinpriset skulle kunna sänkas med ca. 1.30 per liter genom en enkel åtgärd: Slopa momsen på bensinskatten. idag betalar vi moms på hela bensinpriset - inklusive skatterna, och om man enbart betalar moms på själva bensinen så blir det just 1.30 kr billigare.
Hittills har f.ö. mer än 800 000 skrivit under protestlistan på
www.bensinskatteuppror.se

En liten omboning av försvaret

Effektivisering av försvaret

Så här tycker jag att man ska förändra försvarsmakten:

Avskaffa värnplikten och satsa på en liten professionell yrkesarmé, vars huvuduppgift är att träna för internationella fredsbevarande och krisinsatsoperationer.

Ge hemvärnet mer resurser. Hemvärnet tar över en större del av försvaret av svenskt territorium och utbildar gerillasoldater som ska sättas in om en fiende ockuperar svenskt territorium. Denna hemvärnsutbildning ska vara frivillig och kan vara lika lång som dagens hemvärnsutbildningar – alltså tre månader eller längre, kanske sex månader lång. Hemvärnsutbildningen ska inriktas på gerillakrigföring i små förband och yrkesarmén kan delta i utbildningen av hemvärnssoldaterna.

Fördelar

-         Sverige är ett stort land, ca 200 mil från norr till söder och en stor del av ytan är täckt av skog, plus att åtminstone delar av landet är kuperat och glest befolkat. Detta gör geografin idealisk för ett försvar baserat på små gerillaförband.

-         Andra länder skulle avskräckas från att anfalla. Det skulle kosta för mycket att bedriva ockupationskrig i ett land som Sverige. Det är inte svårt att dra paralleller till krigen i Irak, Vietnam, Tjetjenien och Afghanistan. Andra länders försvarsmakter skulle antagligen se ett sådant krig i Sverige som omöjligt att vinna.

-         Försvaret skulle bli kostnadseffektivare än idag, med mindre tung (och dyr) utrustning.

-         Det försvar vi har idag skulle inte ha en chans att stå emot en invasion och att bygga upp ett starkt invasionsförsvar igen skulle troligen ta decennier. Dessutom är värnplikten förlegad. En stark försvarsmakt bygger på högteknologisk utrustning, motiverade soldater och välutvecklad taktik – inte antal soldater.


splittrade block...

Media försöker alltid hitta tecken på splittring inom den borgerliga alliansen och detta blir mer och mer tydligt ju närmare ett val man kommer. Men vilket block är egentligen mest splittrat?

Att s, v och mp aldrig kan enas om sin politik verkar ses som ett tecken på sundhet, men i det borgerliga blocket är varje tendens till skilda uppfattningar ett oerhört svaghetstecken. Varför är det så?

Vänsterblockets företrädare säger ofta att ”borgarna försöker framstå som eniga, men vi visar väljarna att vi har olika uppfattningar” etc. Men verkligheten är ju den att Alliansen anstränger sig för att enas – i vänsterblocket är det tvärtom…

Socialdemokraterna har tidigare vunnit röster på att man vet vad man får när (s) styr landet, eftersom de har haft makten i 65 av de senaste 74 åren, men nu vet man inte ens vilket eller vilka partier som kommer att sitta i en vänsterregering. Blir Lars Ohly finansminister, som hans norska kollega är? Blir Peter Eriksson utrikesminister? Frågan om ifall v och mp kommer in i regeringen måste Göran Persson svara på innan valet. Väljarna vill veta vilken regering vi får – så kräv besked!


Det sägs också ofta från vänsterhåll att en röst på centern, folkpartiet eller kristdemokraterna är en röst på moderaternas politik, men vad ska man då säga om vänsterblocket? Är en röst på vänsterpartiet en röst på kommunism, eller är det en röst på socialdemokrati? Och är en röst på miljöpartiet en röst på hippiepolitik eller en röst på socialdemokrati? Nyansera bevakningen av blocken, journalister…

Man ska också komma ihåg att ju fler röster de mindre borgerliga partierna får i valet, desto större inflytande får de i en borgerlig regering efter valet, så vill man inte att moderaterna ska få för stort inflytande i regeringen så röstar man på något av de andra borgerliga partierna.


Om ersättningsnivåerna

Det har pratats mycket om ersättningsnivån för sjukskrivna på senare tid.
Moderaterna vill sänka den till 65%, Folkpartiet vill behålla 80%-nivån, men är beredda att kompromissa och sossarna menar att varje sänkning skulle krossa välfärden, den svenska modellen etc.
Ca. sju av tio sjukskrivna får idag minst 90% tack vare privata tillägg, vilket kan vara värt att komma ihåg.

Mitt förslag är att man inför en flexibel sjukersättning, där man får 70% i ersättning första veckan efter karensdagen, andra veckan får man 75% och från den tredje veckan och framåt blir ersättningen 80%.
Iså fall bibehålls tryggheten för de långtidssjukskrivna - som verkligen behöver sin relativt höga ersättningsnivå. Samtidigt minskar kostnaderna för korttidssjukskrivningar och de som sjukskriver sig i några dagar p.g.a. t.ex. förkylning får en morot att återvända till jobbet när de är friska i stället för att ta ut en extra dags sjukskrivning.

Är det nån som håller med mig eller nån som tycker att det här förslaget inte skulle fungera?
Jag är inte så insatt i socialpolitik, så det skulle vara kul att få alla möjliga reaktioner.