En liten omboning av försvaret

Effektivisering av försvaret

Så här tycker jag att man ska förändra försvarsmakten:

Avskaffa värnplikten och satsa på en liten professionell yrkesarmé, vars huvuduppgift är att träna för internationella fredsbevarande och krisinsatsoperationer.

Ge hemvärnet mer resurser. Hemvärnet tar över en större del av försvaret av svenskt territorium och utbildar gerillasoldater som ska sättas in om en fiende ockuperar svenskt territorium. Denna hemvärnsutbildning ska vara frivillig och kan vara lika lång som dagens hemvärnsutbildningar – alltså tre månader eller längre, kanske sex månader lång. Hemvärnsutbildningen ska inriktas på gerillakrigföring i små förband och yrkesarmén kan delta i utbildningen av hemvärnssoldaterna.

Fördelar

-         Sverige är ett stort land, ca 200 mil från norr till söder och en stor del av ytan är täckt av skog, plus att åtminstone delar av landet är kuperat och glest befolkat. Detta gör geografin idealisk för ett försvar baserat på små gerillaförband.

-         Andra länder skulle avskräckas från att anfalla. Det skulle kosta för mycket att bedriva ockupationskrig i ett land som Sverige. Det är inte svårt att dra paralleller till krigen i Irak, Vietnam, Tjetjenien och Afghanistan. Andra länders försvarsmakter skulle antagligen se ett sådant krig i Sverige som omöjligt att vinna.

-         Försvaret skulle bli kostnadseffektivare än idag, med mindre tung (och dyr) utrustning.

-         Det försvar vi har idag skulle inte ha en chans att stå emot en invasion och att bygga upp ett starkt invasionsförsvar igen skulle troligen ta decennier. Dessutom är värnplikten förlegad. En stark försvarsmakt bygger på högteknologisk utrustning, motiverade soldater och välutvecklad taktik – inte antal soldater.


Kommentarer
Postat av: Udo

Låter vettigt. Filosofera på.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback