Regeringens problem

Den nya alliansregeringen har fått mycket kritik för att den håller på och uppfyller sina vallöften. Detta är kanske inte så konstigt, för när hade vi senast en regering som infriade sina löften? inte de senaste tolv åren i alla fall. Då kanske väljarna förväntade sig att valmanifestet inte skulle omvandlas till politik den här gången heller?

Men i opinionsundersökningar ligger vänsterblocket nu mer än tio procentenheter före alliansen. Noterbart är att moderaterna ligger på samma nivå som vid valet, men de tre små allianspartierna har minskat. Noterbart är givetvis också att ett parti utan ledning och utan politik har ökat kraftigt... Får se hur väljarna reagerar på att Mona Sahlin blir partiledare.
Jag tycker att det är tydligt att regeringen är alldeles för dominerad av moderaterna. När Reinfeldt tar åt sig regeringens engagemang i miljöfrågor, då är det något som inte stämmer. Jag tror väljarna förknippar regeringen för mycket med (m) och det gör att de som gillar den bara ser moderaterna, medan de som inte gillar regeringen lämnar mittenpartierna och går över till oppositionen. C, fp och kd måste kunna profilera sig inom andra områden än där de har regeringsmakt. Kan Reinfeldt profilera sig i klimatfrågor så kan ju kd prata om t.ex. justitie- eller skattefrågor också.
Ska vi vinna 2010 så är det inte m som ska göra det, utan mittenpartierna. Reinfeldt utnyttjar de tre småpartierna för att hans eget parti ska hålla sig kvar som överlägset största borgerliga parti, men det kommer straffa sig på sikt.