Veckan som gick

Det har hänt en hel del under den gångna veckan. Det började med Ullenhags utspel mot centern på DN Debatt, där han framförde sina - officiellt - personliga tankar om centerns nyliberala tendenser. Att det enbart skulle vara hans privata åsikter som luftades i artikeln tror nog ingen på, om man inte tror på jultomten också. Det är klart att han hade partiledningens välsignelse att gå till angrepp mot ett samarbetsparti och framförallt mot Maudan.
Jag tycker dock att Ullenhag har rätt i sin kritik mot centern. (c) har en kärnväljarkår på den alltmer glesnande glesbygden, där majoriteten är över 60 år och nu gör man allt för att komma in i storstäderna, och då är det främst fp-väljarna och högermoderater man lockar till sig. CUF är ju det tydligaste exemplet på högervridning, där den avgående ledaren Fredrik Federley ofta låter skrämmande nyliberal.
Men istället för att slåss om samma väljare, borde c och fp slå sina påsar ihop. De kompletterar ju varandra perfekt: i stort sett samma politik (miljön är snart det enda som skiljer), men c är starka på landet och fp i städerna. Tillsammans kan de utgöra ett enda liberalt parti med förankring över hela landet. Kanske att Maud ska ställa upp som kandidat till partiledarposten i fp?

Sen var det dags för s-kongressen. Carin Jämtin gjorde ett utspel om att partiet lämnat stockholmarna i sticket. Givetvis var det ett taktiskt inlägg - hennes uppgift är ju att kämpa för sin egen stad och vinna röster för att ta makten i stadshuset och då måste man ju säga att ens egen kommun är orättvist behandlad jämfört med andra. Faktum är att Stockholmsregionen blev sämre behandlad när staden hade borgerligt styre fam till 2002, då regeringens skatteutjämningspolitik innebar att Stockholm fick betala pengar till fattigare (s)-kommuner. När rätt parti sedan vann kommunalvalet -02, så försvann hastigt och lustigt skatteutjämningspolitiken.
Men vad säger folk i resten av landet? Har (s) övergivit sthlm? Eller finns det de som rent av tycker tvärtom?

Förspelet inför kongressen fortsatte med att Per Nuder ansåg att partiet, om de vinner nästa val, inte kan ändra på den politik som alliansen för. Man kan inte höja a-kassan igen. Man kan inte höja skatterna. Det var lite förvånande, eftersom (s) haft medvind i opinionen pga dessa frågor. Det är nog bara så att Nuder inser att alliansen politik fungerar och att han bara inte VILL förändra den efter en ev. valseger...