splittrade block...

Media försöker alltid hitta tecken på splittring inom den borgerliga alliansen och detta blir mer och mer tydligt ju närmare ett val man kommer. Men vilket block är egentligen mest splittrat?

Att s, v och mp aldrig kan enas om sin politik verkar ses som ett tecken på sundhet, men i det borgerliga blocket är varje tendens till skilda uppfattningar ett oerhört svaghetstecken. Varför är det så?

Vänsterblockets företrädare säger ofta att ”borgarna försöker framstå som eniga, men vi visar väljarna att vi har olika uppfattningar” etc. Men verkligheten är ju den att Alliansen anstränger sig för att enas – i vänsterblocket är det tvärtom…

Socialdemokraterna har tidigare vunnit röster på att man vet vad man får när (s) styr landet, eftersom de har haft makten i 65 av de senaste 74 åren, men nu vet man inte ens vilket eller vilka partier som kommer att sitta i en vänsterregering. Blir Lars Ohly finansminister, som hans norska kollega är? Blir Peter Eriksson utrikesminister? Frågan om ifall v och mp kommer in i regeringen måste Göran Persson svara på innan valet. Väljarna vill veta vilken regering vi får – så kräv besked!


Det sägs också ofta från vänsterhåll att en röst på centern, folkpartiet eller kristdemokraterna är en röst på moderaternas politik, men vad ska man då säga om vänsterblocket? Är en röst på vänsterpartiet en röst på kommunism, eller är det en röst på socialdemokrati? Och är en röst på miljöpartiet en röst på hippiepolitik eller en röst på socialdemokrati? Nyansera bevakningen av blocken, journalister…

Man ska också komma ihåg att ju fler röster de mindre borgerliga partierna får i valet, desto större inflytande får de i en borgerlig regering efter valet, så vill man inte att moderaterna ska få för stort inflytande i regeringen så röstar man på något av de andra borgerliga partierna.


Kommentarer
Postat av: John Avdic

ey!
du har inte tänkt på att den här allians-grejen faktiskt är lite trist för demokratin. att fyra av sveriges sju riksdagspartier ska driva samma politik minskar ju valfriheten ganska drastiskt.

i min mening finns det inget vänsterblock. det finns dock två röda partier och ett grönt. göra npersson kan inte bestämma hurvida vi gröna kommer ingå i en regering nu, även om han ville. dels beror det på (som du ju vet) hur valet faller ut, och dels på vad förhandlingarna efter resulterar i. det är ju politiken, alltså innehållet, som är det viktiga. inte strategin.

Postat av: andwox

Hey!
Det är första gången någon säger att det är trist att de borgerliga har samma politik. Annars brukar det heta att "de borgerliga bara bråkar sinsemellan och de kan aldrig samsas".
Det är ett samarbete där alla partierna försöker driva sina egna frågor, men de måste kompromissa för att vara trovärdiga som regeringsalternativ - men de får inte kompromissa för mycket, för då är de samma parti och får kritik för det. Man måste säga att alliansen har en väldigt svår situation...
Det jag finner en aning lustigt är att partierna till vänster om mitten går ut och raljerar över vilka samarbetssvårigheter borgarna har, när de själva inte ens kan komma överens om vilket/vilka partier som ska ingå i en vänsterregering. Och media brukar också leta med ljus och lykta efter sprickor i alliansen, medan s, v och mp får en klapp på huvudet om de är så duktiga så de kommer överens om skattehöjningar på energi eller att göra det omöjligt för småföretagare att anställa fler etc.
Jag skulle vilja att båda blocken granskades på samma sätt.

2006-04-22 @ 21:30:00
URL: http://andwox.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback